image_stress
Besvær med blæren

Stressinkontinens – blæren din kan også bli stresset

Stressinkontinens er den vanligste formen for inkontinens og rammer hovedsakelig kvinner i overgangsalderen (ref. 1,2).

Hvis du har problemer med å holde på vannet når du trener, løfter tunge ting, hopper eller hoster, kan det skyldes stressinkontinens. 

Noen ganger skjer det at du lekker et par dråper urin i buksen. Mange tør ikke å prate om problemet, men lider i det stille, selv om det finnes hjelp å få.

Kvinner rammes oftere

Stressinkontinens er vanligst blant kvinner. Muskler og bindevev som normalt støtter blæren og urinrøret og dermed forhindrer urinlekkasje, kan svekkes etter graviditet. I forbindelse med fødselen hender det at bekkenbunnen eller nerver til underlivet blir ødelagt. Dette kan føre til stressinkontinens.

Stressinkontinens:

  • betyr ufrivillig vannlating i forbindelse med fysisk anstrengelse
  • viser seg gjennom urinlekkasje, som regel i små mengder, ved hoste, nys og liknende
  • behandles med livsstilsendringer, bekkenbunnstrening og/eller operasjon

Blant menn kan problemet oppstå etter f.eks. en prostataoperasjon, hvor lukkemuskelen rundt urinrøret er blitt skadet. Muskler svekkes med alderen. Når det vevet som holder blæren på plass, blir svakere, skaper det et trykk på blæren. Også musklene rundt urinrøret, som skal holde urinen igjen i blæren, kan svekkes med alderen. Dette øker risikoen for å få problemer med lekkasje og akutt tissetrang.
 

Slik beskytter du deg mot inkontinens

Lider du av inkontinens, kan det være nødvendig med hjelpemidler, så du slipper å bekymre deg alt for mye om å komme til å tisse på deg. Det finnes flere former for inkontinensbeskyttelse for menn og kvinner. De beskytter ved forskjellige typer urinlekkasje og kommer i forskjellige former og størrelser, for at de skal sitte så godt som mulig. Hos lege, uroterapeut eller sykepleier kan du få hjelp til å prøve ut den rette beskyttelsen. Oftest er det snakk om beskyttelse til engangsbruk, men du kan også få beskyttelse som kan vaskes og brukes flere ganger. For mindre lekkasjer finnes det truser med innebygget inkontinensbeskyttelse.

Det finnes også såkalte hygieneunderlag som kan legges på stoler og i sengen for å beskytte underlaget. Disse finnes både til både engangsbruk og flergangsbruk. 
 

Inkontinensbeskyttelse for kvinner

Hvis du har stressinkontinens, finnes det flere alternativer for beskyttelse. Det finnes en liten silikonpropp, som kan føres inn i urinrøret. Den tas ut når man skal tisse, og deretter setter man i en ny propp. Den er myk og har en liten ballong i toppen, som holder den på plass. Det finnes også en kontinensbue som aktivt støtter blærehalsen. Den føres inn i skjeden ved hjelp av en innføringsstav og tas ut på samme måte som en tampong – ved å dra i en snor.


…Og for menn

Det finnes absorberende inkontinensbeskyttelse/bleier som er spesielt utformet for menn. De beskytter deg hvis du skulle lekke urin eller tisse på deg. Et eksempel på et hjelpemiddel er en urindråpesamler eller et uridom. Det minner om en kondom, men har et rør i toppen som urinen kan passere gjennom. Uridomet er koblet til en urinpose som festes til benet og tømmes ved behov.

Et kateter er en tynn, rørformet plastikkslange som føres opp i urinblæren via  urinrøret og gjør at blæren kan tømmes for urin. Pasienter som konstant bruker kateter, bytter det ut hver tredje måned. I enkelte tilfeller kan man sette et kateter direkte i blæren gjennom huden på magen. Åpningen sitter da et par centimeter ovenfor skambenet (symfysen). Denne varianten kalles suprapubisk kateter, blærefistel eller cystostomi. Man kan bruke et tappekateter, som man selv fører inn i blæren et par ganger om dagen og på den måten får tømt blæren. Denne metoden kalles intermitterende kateterisering og forkortes R.I.K. 

Irwin DE, Milsom I, Hunskaar S et al. Population-Baes Survey of Urinary Incontinence, Overactive Bladder, and Other Lower Urinary Tract Symptoms in Five Countries: Results of the EPIC Study. Eur Urol. 2006; 50: 1306-1315


Stewart WF, Van Rooyen JB, Cundiff GW et al. Prevalence and burden of overactive bladder in the United States. World J Urol. 2003; 20: 327-336.