Tømmingsproblemer – når blæren ikke blir helt tom

Noen personer har problemer med å tømme blæren til en viss grad eller helt. Dette kan skyldes at blæren og lukkemuskelen ikke snakker ordentlig sammen.

I de tilfellene der man ikke får tømt blæren helt, er det vanlig å snakke om tømmingsproblemer. Den vanligste årsaken til problemet hos menn er en forstørret prostata ettersom den øker motstanden i urinrøret.

Andre årsaker kan være sykdommer i ryggmargen som får lukkemuskelen til å trekke seg sammen samtidig med blæren, og urinen kan derfor ikke komme ut slik den skal. Skader i blæreveggen eller nærliggende nerver kan også forårsake tømmingsproblemer.

Ta kontakt med legen din dersom du opplever blæreproblemer

Urinveiene – slik fungerer de

Blærens oppgave er å samle opp urin og tømme den når blæren er full. Blæreveggen er elastisk og utvider seg etter hvert som blæren fylles med urin fra nyrene. Ved overgangen fra urinrøret til blæren er det to muskler, en indre og en ytre, som lukker til rundt urinrøret. Den indre muskelen kan vi ikke kontrollere, men den ytre blir styrt av hjernen.

Når blæren er passe full, det vil si når den inneholder mellom 2,5 og 5 dl, blir det sendt signaler til hjernen om at det er på tide med tømming, og man kjenner seg tissetrengt. I normale tilfeller kan man holde seg til man får mulighet til å gå på toalettet.

Når man bestemmer seg for å tisse, blir det sendt et signal til blæren, som trekker seg sammen. Den ytre muskelen slapper av, og man kan late vannet. Deretter lukkes urinrøret.

Gå til legen

Du skal ikke bare akseptere situasjonen din. Blæreproblemer kan avhjelpes. Men de kan ikke ties i hjel, det må en aktiv innsats til. Kontakt legen din og bestill en time, så du raskest mulig kan komme i gang med et behandlingsforløp.

Jo før, jo bedre.

Hva er prostata?

Prostata heter blærehalskjertelen på norsk og har form og størrelse som en liten kastanje. Urinrøret går gjennom prostata, som sitter rett under urinblæren. En forstørret prostata øker motstanden i urinrøret og kan dermed gi tømmingsproblemer.

Astellas Pharma © 2023

URO_2021_0066_NO 09.2021

Kontakt legen din