Er du en av de som lider av blæreproblemer?

Blæren er et viktig organ som mange av oss har en tendens til å glemme – helt til det er problemer med den.

Mange tror at inkontinens og urinveissykdommer er et kvinneproblem. Det er det ikke – bare. Både menn og kvinner har blæreproblemer – i 40-årene er det flest kvinner med blæreproblemer, i 70-årene er hyppigheten størst blant menn1. Hver sjette m/k over 40 år har problemer med overaktiv blære (17 %). Dette tilsvarer ca. 450.000 nordmenn2,3. Så du er ikke alene.

Det finnes forskjellige former for blæreproblemer med ulike symptomer. Her kan du lese om de mest typiske. Tegn på at blæren din kunne ha det bedre, er hvis du ofte må på toalettet, har vanskeligheter med å holde deg eller problemer med å tømme blæren. Konsekvensen er ofte at man blir redd for å tisse på seg, og det kan skape mye stress for den det gjelder.

Når man har bestemt seg for å få hjelp med blæreproblemet sitt, skal man først bestille konsultasjonstime hos legen sin. Det å bare nevne det i forbifarten, gjør at det lett kan bli oversett. Husk at kunnskap er makt. Hvis man allerede vet hvilken hjelp som finnes der ute, kan man også selv stille høyere krav til behandlingen.

Legen har ansvar for å finne ut av hvordan man best mulig kan gjøre noe med blæreproblemet. Noen ganger får man en henvisning til videre behandling hos en spesialist, f.eks. en urolog.

Vil du vite mer?

Vil du vite mer om hvordan du kan trene blæren din? I brosjyren Blære- og bekkenbunnstrening har vi samlet lettlest informasjon om de forskjellige formene for inkontinens. Du får blant annet svar på hvordan man kniper, hva blæretrening er og hvorfor det er viktig å trene bekkenbunnen. Teksten suppleres med tydelige bilder.

Last ned brosjyren som pdf.

1. Stewart WF, Van Rooyen JB, Cundiff GW et al. Prevalence and burden of overactive bladder in the United States. World J Urol. 2003;20: 327-336.
2.Milsom I. Abrams P, Cardozo L et al. How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study. BJU Int 2001 Jun; 87(9):760-6.
3. https://www.ssb.no (24.01.2020)

Disse livsstilsendringene kan gi deg kontroll over blæren

Disse livsstilsendringene kan gi deg kontroll over blæren

Disse livsstilsendringene kan gi deg kontroll over blærenNoen ganger må det livsstilsendringer til for å få igjen kontrollen over blæren.   Det finnes flere forskjellige løsninger som kan hjelpe med å få kontroll over blæren. En god start kan være noe så enkelt...

read more
Overaktiv blære – hvor ofte går du på toalettet?

Overaktiv blære – hvor ofte går du på toalettet?

Overaktiv blære – hvor ofte går du på toalettet? Overaktiv blære (OAB) er et ganske utbredt problem, og årsaken er ikke alltid lett å avgjøre. Hvis du har hyppig vannlatingstrang, går ofte på toalettet eller kanskje også lekker litt eller mye urin, kan du ha en såkalt...

read more
Tømmingsproblemer – når blæren ikke blir helt tom

Tømmingsproblemer – når blæren ikke blir helt tom

Tømmingsproblemer – når blæren ikke blir helt tom Noen personer har problemer med å tømme blæren til en viss grad eller helt. Dette kan skyldes at blæren og lukkemuskelen ikke snakker ordentlig sammen.   I de tilfellene der man ikke får tømt blæren helt, er det...

read more
Er du helt ferdig? Slik takler du etterdrypp

Er du helt ferdig? Slik takler du etterdrypp

Er du helt ferdig? Slik takler du etterdryppMange menn kan ha problemer med å holde på vannet etter toalettbesøk. Når man lekker noen dråper i underbuksene etter et toalettbesøk, kalles det ofte etterdrypp. Dette skjer når urin blir igjen i urinrøret etter...

read more